افزایش 1000 برابر حفر چاه های عمیق در ایران توسط آمریکایی ها

بررسی ها نشان می دهد آمریکایی در ایران با نابودی دانش آبخیزداری باعث شدند چاه های عمیق و نیمه عمیق تا 1000 برابر افزایش یابد.

به گزارش تحریریه، روستاییان، سرمایه های یکتا و بی بدیل هر دولت و ملت، در هر جا و هر مکان و در هر عصر و زمان و مولدان خستگی ناپذیر در مبارزه با ناملایمات طبیعی اند و روستا یعنی کانون اصیل تشکل های انسانی برای توسعه ملی و واحد بنیانی تولید در اقتصاد ملی. روستاها بستر تولید غذا و خواربار، برای تغذیه ملت ها است و به قوت می توان گفت: روستاها پایگاه های بقای موجودیت و تامین امنیت غذایی و استقلال اقتصادی هر کشوری می باشند.

متاسفانه در حال حاضر شاهد خالی شدن روستاها از سکنه هستیم که این مساله از زمان کودتای 1299 در کشور شروع شد و به علت اجرای سیاست های غلط دولت ها تاکنون ادامه داشته است؛ آمارهای رسمی نشان می دهد جمعیت روستایی کشور که در سال 1335 حدود 63 درصد کل جمعیت کشور بود، بر اثر اجرای سیاست های اقتصاد لیبرالیسم و سرمایه داری، در سال 1390 به 27 درصد رسیده است. همچنین طبق سرشماری سال 1385 حدود 30 و نیم درصد روستاها کمتر از 50 نفر جمعیت داشته و بر تعداد جمعیت شهرهای ایران 65 درصد افزوده شده و اکنون جمعیت شهرنشین بیش از دو سوم کشور را تشکیل می دهند.

خالی از جمعیت شدن تعداد بیشتری از روستاها، افزایش شدید فعالیت های واسطه گری را به دنبال داشته است؛ به گونه ای که تعدادشان از 400 هزار نفر واسطه در آغاز انقلاب به بیش از 4 میلیون نفر رسیده و در برابر هر مغازه دار به جای 500 تا 1000 نفر، تنها کمتر از 30 مشتری قرار دارد و سودآوری آسان و بالای فعالیت های دلالی، احتکاری و سوداگری هم افراد و هم سرمایه ها و حتی سرمایه های تولیدی را به سوی خود می کشاند.

از مهمترین دلایل خالی شدن روستاها از سکنه شدن و متوقف شدن روند تولید محصولات کشاورزی را می توان اجرای سیاست های لیبرالی در کشور اشاره کرد. اجرای این سیاست ها که از زمان اصلاحات ارضی در کشور آغاز شد، باعث نادیده گرفتن دانش بومی مدیریت آب و آبخیزداری از چرخه سیاستگذاری و برنامه ریزی کشور شود. در آن سال ها، قنات و کاریز - به عنوان نماد کارآمدی دانش بومی آبخیزداری در مدیریت پایدار منابع آبی-  نشانه عقب ماندگی تلقی شد؛ در این باره وزیر آب و برق رژیم پهلوی (متاثر از مکتب نوسازی) به شکل آشکار بیان می کرد که شیوه استحصال آب از کاریز و قنات، ناکارآمد و عقب مانده است و ما می بایستی به سمت بهره برداری از آب سفره های زیرزمینی با تکنولوژی جدید (چاه های عمیق و نیمه عمیق) برویم و با احداث سدها ایران را به بهشت روی زمین مبدل سازیم.

آنچه مسلم است این است که بر پایه این مبانی، چاه عمیق در جهان و ایران، بعد از جنگ جهانی دوم گسترش یافت. فناوری چاه در ایران بر اساس اصل 4 ترومن به همراه کمک توسعه ای آمریکا به ایران وارد شد. این نوع چاه­ها ابتدا در شهرها برای تأمین آب آشامیدنی و سپس برای مصارف کشاورزی و باغهای مجاور شهرها احداث شد. طبق اسناد، برنامه اصل 4 ترومن طی 15 سال فعالیت خود در ایران حدود 1000 حلقه چاه نیمه عمیق و 100 چاه عمیق حفر کرد (آژانس آمریکایی توسعه بین الملل: 15) این در حالی بود گزارش رسمی هیئت آمریکایی (آژانس آمریکایی توسعه بین الملل) از نبود چاه عمیق و موتور پمپ در دهه 50 میلادی حکایت می­ کرد.

متاسفانه این جریان و مبنای فکری نیز پس از انقلاب اسلامی به حیات خود ادامه داد  و پس از انقلاب اسلامی، از سال 1368 همزمان با سرکار آمدن جریانی که معتقد به پیاده سازی اهداف و سیاست های اقتصاد لیبرالیسم در کشاورزی بود، شدت گرفت و به موجب اجرای این سیاست ها که با چراغ سبز سازمان های بین المللی به خصوص بانک جهانی بوده است باعث شد دانش آبخیزداری که پشتوانه توسعه همه جانبه روستاها و خودکفایی در محصولات استراتژیک کشاورزی بود، به طور کلی از صفحه سیاستگذاری محو شود و کشاورزی وابسته و مقلد در کشور به وجود آید و نتیجه چنین امری، وارادت بی رویه محصولات کشاورزی (گندم، علوفه برای دام، خوراک برای مرغان، دانه های روغنی برای صنایع روغن گیاهی نباتی و تولیدات صنایع غذایی) دراوایل دهه 90 شمسی، به بیش از 18 میلیون تن برسد که دلیل عمده آن یارانه دادن به تولید کنندگان خارجی با دلارهای نفتی ارزان به جای یارانه دادن به تولید کنندگان داخلی بر مبانی اقتصاد مقاومتی و بی نیازی به خارج و تأمین امنیت غذایی کشور بود.

نتیجه این بی مسئولیتی می توان به کاهش شدید امنیت غذایی کشور، نابودی صنایع دستی روستایی، تغییر ساختار اقتصادی روستاها از کشاورزی بومی به کشاورزی صنعتی تقلیدی و وابسته، مطرح نشدن مشکلات روستاها در رسانه ها و نهادهای حکومتی (حتی وزارت جهاد کشاورزی) و بی اعتنایی به امکانات عظیم روستاها برای خوداتکایی و خودکفایی ملی در زمینه تولید محصولات کشاورزی اشاره کرد.

در پایان پیشنهاد می شود، با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و برای تأمین امنیت غذایی و حفاظت از منابع آب و خاک، به مباحث دانش آبخیزداری (که از آن به عنوان دانش مملکت داری یاد می شود) در سیاستگذاری ها و برنامه های توسعه به خصوص برنامه هفتم توسعه توجه ویژه شود و توسعه روستایی در کشور مبتنی بر آبخیزداری و مدیریت جامع حوزه آبخیز تعریف شود. با این ملاحظه مهم که هر روستا به مثابه واحدی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، دینی و دفاعی، با توجه به ویژگی های سرزمینی ایران که گسترده و کوهستانی است، می تواند و باید دژی برای مقاومت و ایستادگی در برابر انواع تهاجم های اقتصادی، فرهنگی، دینی و نظامی باشد.

همچنین توصیه می شود برای مقابله با مهاجرت روستاییان به شهرها و جهش تولید در بخش کشاورزی و رونق اقتصاد کشاورزی، احیای 50 هزار قنات و کاریز رها شده و نظام مند کردن حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق و رواج دوباره سازماندهی تولید جمعی (بنه، صحرا و...) با قید فوریت در دستور کار مجلس شورای اسلامی و وزارت جهاد کشاورزی واقع شود و در قانون برنامه توسعه هفتم به صورت ویژه بدان عنایت شود.

پایان/

۱۵ آذر ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۰
کد خبر: 7960

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 14 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 7
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • mehdi IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
      1 0
      با سلام به نظر بنده درسته طرح اصلاحات ارضی در اون زمان کلید خورد ولی در قالب طرح اسکان عشایر بود و به هر 24 خانوار با رعایت حدود چرای دام مجوز چاه داده می شد ولی متاسفانه با اجرای اصل 44 تمام دکتر ها قاضی ها مهندسین صاحب چاه کشاورزی شده و بنیان اب های زیر زمینی به فنا رفت و ربطی به امریکا ندارد.
    • Karen IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
      1 1
      شما خودتون با مدیریت ناکارآمد ریدین تو مملکت به آمریکا چه ربطی داره.
    • م IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
      0 1
      اخر چرا دروغ میگید وقتی با یکشور دشمنید چرا دروغ اخر !!! تمام خرد شدن باغات و مناطق خوش اب و هوا ظرف این 15 20 سال اتفاق افتاده و همه هم در این دوران چاه های غیر مجاز زدند ..
    • اسفندیار IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
      1 0
      اگر یارانه به تولید کننده های داخلی داده شود کشور در مدت کوتاهی نسبت به اکثر محصولات کشاورزی خودکفا خواهد شد ولی عده ای دلال و وارد کننده بی انصاف و وابسته که با عرض دولتی محصولات وارد می کنند و با قیمت چند برابر می فروشند و یک شبه ثروتش جند برابر می شود چه کند
    • IR ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
      1 1
      سال 1357 پنجاه آبادی را می گشتی یه حلقه چاه عمیق، نیمه عمیق یا سطحی نبود،الان هر آبادی پنجاه حلقه چاه داره میشه بگی گندی به این بزرگی و آشکاری را چه جوری گذاشتتی حساب آمریکا،
    • IR ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
      0 1
      این گزارش که اینجا ارائه شده کاملا غیر علمی و غیر واقعی است. نه تنها درایران بلکه در تمام جمعیت شهر نشینی بشدت افزایش یافته است. قبلا بیشتر مشاغل بر پایه کشاورزی و انهم کشاورزی سنتی بود که به نیروی کار انسانی زیادی نیاز داشت. امروز یک کمباین کار 500 نفر را در روستا یک تراکتور کار حدود 200 نفر انحام می دهد. لذا نیاز به نیرو کار در روستا بشدت کاهش یافته ولی با این وجود تولیذات کشاوذری جندین برابر افزایش یافته است. بدلیل صنعتی شدن و افرایش مشاغل خدماتی در شهرها امکان کار و درامد بیشتر در شهرها افزایش یافته. خیلی مسخره است که هر ضعف و ناتوانی به گردن امریکا بندازید. کشورهای همسایه ما مانند ترکیه که تا قبل ار انقلاب از ما عقب افتاده تر و فقیر بودن را نگاه کنید. با امریکا و کل دنیا روابط بسیار حسنه براساس منافع ملی خودش دارد. آن کشور به کجا رسید و ما با دشمنی و مرگ و انزوا در دنیا راه کره شمالی را که فقر و فلاکت طی می کنیم.
    • صادق IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
      0 0
      تا آنجا که من یاد دارم در منطقه ما که بخشی از آذربایجان شرقی است در دهه های 50 و 60 هیچگونه چاه عمیقی وجود نداشت و اصلا به این نوع چاه ها نیازی نبود .چون عمق چاه ها حداکثر 6 متر بود فقط 6 متر . ودر اغب موارد در عمق 4 متری آب کافی استحصال می شود. ولی در حال حاضر بیش 10 هزار چاه عمیق با عمق متوسط 100 متری حفر شده است.وتمام رگ های زمین در حال خشک شدن است. البته این وضعیت نه تقصیر امریکاست و نه تقصیر جریان سیاسی خاص .بلکه متهم ردیف اول در این قضیه رشد تکنولوژی است. 40 سال قبل در اغلب روستا ها از برق سرغی نبود و کف کش و پمپ های شناور هم وجود نداشند .در آن روزگار تعداد چاه های کم عمق هم خیلی کم بود که با موتور های آب ، اب این چاه ها برداشت می شد وطبق قانون مکانیک سیالات این موتور ها قادر نبودند که در عمق های بیشتر از 6 متر آبدهی داشته باشند. ولی وقتی که برق وپمپ های کف کش پا به میدان گذاشتند ، کشاورزان به دل زمین حمله ور شدند وخون زمین را به تاراج بردند. خشکسالی یک دهه از سال 1377 تا 1387 نیز زمینه ساز این بود که زمین ها خشک وچاه ها روز به روز عمیق تر شوند. سوئ مدیریت نیز متغیر ....